Şifalı bitkilerin evde hazırlanışı.
26 Nisan 2011 - 07:55 |
Bitkilerin kullanılacak bölümünün hangi zamanda toplanacağı, nasıl kurutulacağı, nasıl muhafaza edileceği ve kullanırken nasıl hazırlanacağı önemli detaylardır.
Kullandığımız bitkilerden en iyi şekilde yararlanmak için bu bitkilerin uygun ortamda ve şartlarda toplanıp, kurallara uygun olarak kurutulup, saklanması gerekir. Maksimum fayda için buda yetmez. Bitkinin kök, tohum, çiçek durumlarına göre hazırlanıp, kullanılması gerekir. Örneğin, temiz yerden toplanan naneler yıkanmadan kağıt üzerine üst üste gelmiyecek şekilde dizilir, üzerine ince bir kağıt örtülüp, gölge bir yerde kurutulur. Kuruyan naneler, ufalanmadan kavanozlara konur, ağzı kapalı, ışık görmeyen yerde saklanır.Yemeğe servis edileceği zaman ilave edilir. Çayı yapılacaksa ufalanmadan kaynamış su içine konur, ağzı kapalı demlenir. Mide bulantısı için içilecekse şeker ve limon ilave edilmez.
Bu konudaki detaylı bilgi için 'Bitkilerdeki şifa' kitabına bakınız.