Bitkilerdeki Şifa
  Site içi Arama

Kıl Dökücü Kozmetik Ürünler Ve Kullanımları

13 Nisan 2013 - 12:59

İstenilmeyen tüylerden nasıl kurtulunur? Eskiden beri insanlar temizlik veya güzel görünüm için bazı bölgelerdeki tüylerden kurtulmaya çalışmıştır.Özellikle, hanımlar bu konuda daha hassas davranmışlardır. Ancak son zamanlarda erkeklerde temizlik dışında, görüntü bakımından tüylerden arınmak istemektedir..

1) TANIM VE UYGULAMA TÜRLERİ

İstenilmeyen tüylerden nasıl kurtulunur? Eskiden beri insanlar temizlik veya güzel görünüm için bazı bölgelerdeki tüylerden kurtulmaya çalışmıştır.Özellikle, hanımlar bu konuda daha hassas davranmışlardır. Ancak son zamanlarda erkeklerde temizlik dışında, görüntü bakımından tüylerden arınmak istemektedir..

Kozmetikte, vücuttaki istenilmeyen kıllardan arındırma işlemine, “Depilasyon “ denilmektedir. Bu kıllar, cımbız, jilet gibi mekanik yöntemlerle veya kılları kimyasal olarak parçalayarak düşmelerini sağlayan kozmetik ürünlerle yok edilebilir. Kullanılan kozmetik ürünlere “Depilatuvar” denilmektedir (1) .
Kozmetiğin, her dalında olduğu gibi depilasyon konusunda da olumlu gelişmeler olmuştur.Bu konuda da insanlara daha pratik ve acısız uygulamalar sunulmaya çalışılmaktadır.
Halk arasında, kullanılan uygulamaları şöyle sıralayabiliriz.



  • Cımbız uygulaması
  • Ağda uygulaması
  • Jilet uygulaması
  • Karınca yağı uygulaması
  • Zırnık uygulaması
  • Çam sakızı uygulaması
  • Kimyasal preparatlarla yapılan uygulama
  • Epilasyon.( Lazerli ve Elektroliz (İğneli) epilasyon olarak, ikiye ayırmak mümkündür.)

Bu uygulamalar aşağıda ayrı ayrı ele alınmaktadır.




2) DEPİLASYON UYGULAMALARI

Tüy dökücü uygulamalar, aşağıda sıralanarak açıklanmaktadır. Bunlardan bazıları eskiden günümüze kadar gelen uygulamalardır. Bununla birlikte gelişen kozmetik sanayii, son zamanlarda, aranılan özelliklere yakın olan tüy dökücü kremleri geliştirmiştir.



a) Cımbız uygulaması :

Genelde tek tek alınacak az sayıdaki tüyler için halen kullanılan bir uygulamadır.



b) Ağda uygulaması :

Her bölgede kullanılabilecek biraz acı veren ama kılların derinden alınmasını sağlayan bir uygulamadır. Ancak hassas ciltlerde allerjiye neden olabilir. Kızarıklık, kaşıntı gibi etkiler gösterebilir. Bu nedenle ilk kullanacak kişinin vücudunun küçük bir bölgesinde deneme yapması, istenilmeyen sonuçların doğmasını önlemiş olacaktır.



c) Jilet uygulaması :

Kolay bir uygulama olmasına rağmen, kılların daha sert çıkmasına neden olmakta ve kullanımında bazı kazalar görülmektedir. Bu nedenlerle kullanılması pek istenilmeyen bir uygulamadır.



d) Karınca yağı uygulaması :

Karınca yağı , depilatuvar olarak eskiden beri kullanılan bir yağdır. Ancak günümüzde yeniden sıkca kullanılır olmuştur. Karınca yağı, tüy dökücü değildir. Tüylerin yeniden çıkmasını geciktirmekte, uzun kullanımda tüylerin yok olmasını sağlamaktır. Hassas ciltlerin dikkat etmesi gerekir.



e) Zırnık uygulaması :

Zırnık, eskiden beri kullanılan bir maddedir. Halk arasında hamamotu olarak da bilinmektedir. Ancak zehirli bir kimyasal maddedir. Yüz bölgesinde kullanılması tavsiye edilmez. Diğer bölgelerde kullanılacağı zaman, küçük bir bölgede uygulanarak allerji yapıp yapmayacağı kontrol edilmelidir. Kullanıldıktan sonra bölge çok iyi yıkanmalıdır.



f) Çam sakızı uygulaması :

Çam sakızı, halk arasında kullanılan doğal bir reçinedir. Genelde ege bölgesinde çam ağaçlarından akan reçineler toplanılır, sıcakta yumuşayan reçine yağlanmış parmaklar arasında çürütülür ve tüylerin alınmasında kullanılır.



g) Kimyasal preparatlarla yapılan uygulama:

Toz, pat, krem, jel veya roll-on olarak uygulanabilirler.
Günümüzde, sülfür içeren ürünler, çabuk sonuç vermesi ve ekonomik olması nedeniyle halen kullanılmaktadır. Ancak uygulama sırasında sülfürün hidrolize olması nedeniyle istenilmeyen koku vermesi ve uygulama sırasında su temasının olması, kokuyu keskinleştirmektedir. Bu olumsuzluklar bu ürünlerin kullanımını azaltmaktadır.
Sülfürlü preparatların bu istenilmeyen özellikleri , alkali tiyoglikolik asit içeren, zehirsiz ve dayanıklı preparatların üretilmesine neden olmuştur. Bu preparatların pat şeklinde olanı , aranılan şartlara daha uygun olması bakımından krem, ve toz preparatlara göre daha tercih edilmektedir.
Bu ürünler, kılın yapısındaki keratinin kükürt bağlarını parçalıyarak kılların dökülmesini sağlamaktadırlar. Acısız, yüzeysel bir uygulamadır. Kimyasal bir ürün olduğu için hassas cilde sahip olanların dikkatli kullanması gerekir(2).



h) Epilasyon uygulamaları :

Günümüzün gelişen teknolijisinin bir ürünüdür. Pratik ve acı vermeyen bir uygulamadır. Güzellik salonlarında birkaç seansla epilasyon yapılarak kıl kökleri kurutulmakta ve kesin çözüm sağlanmakta ise de, bu yöntemin uygulanmasıyla, kıl ömür boyu hiç çıkmayacak demek değildir. Bazı bünyelerde birkaç yıl sonra tekrar tüylerin çıktığı görülmüştür.
Epilasyon uygulamaları, günümüzde, elektroliz ( yani iğneli olarak ) veya lazer ışınlarıyla uygulanmaktadır. Hiçbir epilasyon uygulaması acısız değildir. Her kişinin bir ağrı eşiği vardır. Bu nedenle epilasyon yapılan merkezlerde, işlemden bir saat önce lokal ağrı kesici krem uygulanmakta veya ağızdan bir ağrı kesici verilmektedir. Ancak bu ağrı kesiciler , vücudun savunma şekli olan ağrıyı yok ettikleri için, uygulama sırasında yanık gibi istenilmeyen sonuçların çıkmasına neden olmaktadır(3). Bu uygulamayı yapacak kişinin, belirtilen nedenlerden dolayı kesinlikle eğitimli ve deneyimli bir kişi olması gerekmektedir.
Lazerli uygulamada, uygulamanın süresine ve dozuna dikkat edilmediğinde , birinci veya ikinci derecede yanıklar oluşabilmektedir. Biraz daha acılı bir yöntem olan elektroliz uygulamasında da, hijyene ve deneyime önem verilmelidir(4).




3) DEPİLATUVARLARDA BULUNMASI GEREKLİ OLAN ÖZELLİKLER

Kullanılacak depilatuvarda, aşağıdaki özellikler aranılmalıdır(5):



  • Zehirsiz olmalıdır.
  • Kılı 2-5 dakikada yumuşatıp alınabilir hale getirmelidir.
  • Kolay uygulanabilir olmalıdır.
  • Kokusuz veya güzel kokulu olmalıdır.
  • Uzun süre kaldığında tahriş etmemelidir.
  • Beyaz renkli elbiseyi, cildi boyamaması gerekir.
  • Ayrıca zamana karşı dayanıklı olmalıdır.

Kozmetik sanayii, gelişmesine rağmen, bu aranılan özelliklerin hepsini birden sağlayamamıştır. Bunun nedeni olarak, kıl ve derinin, bir bütün olmasıyla , yapısal olarak aynı özelliklere sahip bulunması, gösterilmektedir. Kıl ve saçın yapısında keratin denilen protein bulunmaktadır. Kıl dökücü olarak kullanılan maddeler, bu keratinin yapısını bozmakta ve dolaylı olarak deriye de hasar vermektedirler. Alerjik bünyelerde bu sonuç daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır(6).
Depilasyon konusunda dikkati çeken nokta, gelişen teknolojiye rağmen, insanların halen eskiden kullanılan, kulaktan duydukları yöntemleri denemeleri ve tercih etmeleridir. Tüketicilerin büyük bir kısmı, bu maddeleri kullanırken çoğu zaman zarar görebileceklerini düşünememektedirler.




4) ESKİDEN BERİ KULLANILAN DEPİLATUVARLARIN SATIŞININ DENETLENMESİ VE HALKIN UYARILMASI

Bu maddelerin satışının denetlenmesi ve satan kişinin satarken tüketicileri uyarması, kullanılışı hakkında bilgilendirmesi gerekmektedir. Örneğin Zırnık , sodyum karbonat ve kükürt ısıtılarak elde edilen sodyum sülfür olarak adlandırılan zehirli bir maddedir(7). Ağız yoluyla alındığında zehirleyici özelliği vardır. Göze kaçtığında tahriş edebilir, burun yoluyla genize kaçabilir. Eller iyi yıkanmadığında veya uygulama sırasında kazara ellerin ağıza değmesi, zehirlenmelere neden olabilir. Eskiden küçük miktarları halk arasında balla karıştırılarak bronşit tedavisinde kullanılırmış (8). Günümüzde böyle bir tedavinin uygulanması, yan etkileri bakımından iyi sonuç vermeyebilir. Zırnık ‘ın halk arasında diğer bir kullanılışı ise, lapasının romatizmada kızıştırıcı olarak kulanılmasıdır(9).
Karınca yumurtası yağı , nasıl ve hangi koşullarda hazırlandığı bilinmeyen bir yağdır. Karınca yumurtası yağı denilince, genelde karıncanın yumurtasının yağı çıkartılıyor anlaşılmaktadır. Aslında yapılan, karınca yumurtalarının uygun bir yağ içinde eritilmesi işlemidir. Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı veya Tarım Bakanlığından, ruhsat alınmadan, kaçak getirilerek satılan bir üründür. Hassas ciltlerde tahrişe neden olabilmektedir.


5) SONUÇ

Sonuç olarak, halen ne olduğundan emin olunmayan, kullanılması bilinmeyen ürünleri kullanmakta ısrarcı olunmaması gerektiği belirtilebilir. Depilasyon konusunda günümüzde daha pratik olan, bilinen ve denenmiş uygulamaları tercih etmek ( Cımbız, Ağda, Epilasyon gibi ) her zaman sağlığımız açısından daha güvenlidir.




NOTLAR

  1. Alpmen, Günsel Bayraktar, Kozmetik preparatlar, Nurettin Uycan Matbaası A.Ş. yayını, İstanbul 1978. s.137.
  2. Alpmen, s.138-139.
  3. http//Epilasyon.gen.tr. 30 Eylül 2011.
  4. http//Epilasyon.gen.tr. 30 Eylül 2011.
  5. Alpmen, s.137.
  6. Alpmen, s.12-15.
  7. Güven, Kasım Cemal, Tıbbi Formüller, Hüsnütabiat Matbaası, İstanbul 1979. s.276 .
  8. Erdemir, Ayşegül Demirhan. Şifalı Bitkiler, Doğal ilaçlarla Geleneksel Tedaviler, Alfa Basım Yayım Dağıtım Yayını, İstanbul 2001, s.467-468.
  9. Erdemir, s.467-468.

Eczacı Türkiye Dergisi - Ocak 2012
Makale adı: DEPİLATUVARLAR
Başlık : Kıl Dökücü Kozmetik Ürünler Ve Kullanımları
Sayfa : 52-53

Diğer Sayfalar


E-Bülten
Yeniliklerden Haberdar Olmak İster misiniz ?
E-Posta Adresinizi Giriniz ve ekleyiniz ...

 
     
ANASAYFA  |  KİTAP  |  HAKKIMIZDA  |  İLETİŞİM

Sitemiz bitki bilgilendirme sitesidir. Ayrıca bitkisel ürün satışıda yapılmaktadır.
Sitemizde bulunan ürünler ilaç değil bitkisel destek ürünüdür.
 

Atatürk Heykeli arkası, Dispanser yukarısı cadde,
Sivasiler Camii(Tahtalı Mescit) altı, No.5A
Heykel/ Osmangazi-BURSA


   
2011 © Bitkilerdeki Şifa