Balgam söktürücü, öksürük kesici bitkiler
25 Nisan 2013 - 07:33 |
Öksürük kesici ve balgam söktürücü bitkilere pekçok örnek verebiliriz. Bu bitkileri, uygun dozlarda ve usulüne uygun olarak hazırlamalıyız. Örnek olarak en basit bitki ıhlamurdur. Ihlamuru sıcak su içinde 5-10 dakika demliyerek içebiliriz.
Bronşların dolmasıyla öksürük başlar bu surette bronşlardaki balgamı atmaya çalışır. Bronşlardaki balgamın yumuşaması vücudun bunu kolay atmasını sağlar.Buna bağlı olarakta öksürük azalır.
Bronşların yumuşaması için kullanılacak bitkinin hazırlanması yukarıda belirtiğim gibi önemlidir.Ihlamur,Adaçayı,Gülhatmi,Sinirliot gibi bitkiler kaynamış su içinde 5-10 dakika ağzı kapalı demlendikten sonra arzu edilirse bal ve limon ilavesiyle günde 2-3 bardak içilir.Veya Karanfil, Tarçın, Zencefil,
Zerdeçal gibi bitkilerin kök veya kabukları suda kısık ateşte 5-10 dakika ağzı kapalı kaynatılır, ılıdıktan sonra günde 2-3 bardak içilir. Belirtilen bitkilerin toz hali ise bal ile karıştırılıp sabah akşam bir çay kaşığı yenir.
Bitkilerle bir hafta içinde sonuç alınamamışsa mutlaka doktora gidilmeli. Ayrıca öksürük ve balgamla birlikte ateş,kusma,isal gibi sıkıntılarda varsa ilk önce doktora gidilmesi gerekir. Uzun süren öksürükte bitki ile tedavide ısrarcı olmayıp bir hekime müracaat etmeliyiz.